Zin verZettend, koers bepalend

Na aanleiding van een aantal publicaties in Trouw en het verschijnen van een reeks boeken over zingeving is Peter Henk Steenhuis, op verzoek van Instituut Gak en de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), in 2016 weer verder gegaan met het onderwerp zin en zingeving.

Dat de focus daarbij op zin in werk ligt is niet zo verwonderlijk. Het grootschalige, door TNO iedere 2 jaar uitgevoerde onderzoek ‘Arbobalans’, laat in 2012 zien dat de directe kosten van werkgerelateerde ziekteverzuim als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zo’n € 2,7 miljard bedroegen. In hetzelfde onderzoek uitgevoerd in 2018 blijkt dit te zijn doorgestegen naar € 3,2 miljard eind 2016. Als belangrijkste reden hiervoor worden werkdruk, werkstress en te moeilijk werk aangegeven.

Maar ook elementen als emotioneel te zwaar werk en problemen met collega’s en leidinggevenden spelen een rol. Als daarbij de indirecte kosten van bijvoorbeeld medische behandeling (€ 174 miljoen) en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (Є 1,3 miljard) als gevolg van PSA ook in beschouwing worden genomen is een bijna verdubbeling van de kosten tot zo’n € 4,7 (!) miljard realiteit. En dat is simpelweg niet blijvend op te brengen door de Nederlandse samenleving.

.

Onze missie vanuit ZinverZetten! is bij te dragen aan het verhogen van zin in het algemeen en meer specifiek in het werk. Daarmee moet het volgens ons mogelijk zijn om de kosten van het bovengenoemde ziekteverzuim substantieel te verlagen.

Kunnen wij dit alleen? Nee natuurlijk niet.
ZinverZetten! streeft ernaar als een olievlek te zijn. Daarmee iedereen in staat te stellen zich ons gedachtegoed eigen te maken. Hiervoor zijn wij permanent op zoek naar professionals en organisaties die in hun dagelijks werk bezig zijn met revitaliseren van werknemers of werkgevers. In individuele begeleiding in het werk of naar (ander) werk. In collectieve verandertrajecten, visieformuleringen, optimalisatieprojecten, fusie- en overnamebegeleidingen, etc. Professionals als bijvoorbeeld bedrijfsartsen of organisatieadviseurs die op zoek zijn naar een verrijking van hun werkwijze rondom het onderwerp zin in werk.

Ben jij zo'n professional? Wij gaan graag met je in gesprek om ons gedachtegoed ook jouw gedachtegoed te maken en te kijken hoe we ZinverZetten! een passende plek kunnen geven.

Want wij willen bijdragen door Zin te verZetten.

BroN

Zin in het alledaagse

Zin in het alledaagse

Hoe geven gewone Nederlanders betekenis aan hun leven?

Zin in het alledaagse reist door het land

Zin in het alledaagse reist door het land

Na de presentatie van het boek ‘Zin in het alledaagse’  op 22 september in Boekhandel Broese Utrecht trekt Zin in het alledaagse door Nederland. Op allerlei locaties vertelt Peter Henk Steenhuis over de serie, en interviewt hij mensen uit het boek, die uit de buurt komen.  

3 oktober : Luister hier naar ons bezoek bij NPO radio 1 “dit is de zondag

3 oktober: Broeker Kerk; aanvang 15.30; mmv Harmien Bargeman,  Jeroen Kool en Madeleine van Cann; Kerkplein 13, 1151 AH Broek in Waterland. Reserveren via deze link

13 oktober: Boekhandel Novita in Bennekom; aanvang 19.30; mmv  Jikke Verhulst en Wim Drost; Dorpsstraat 41 in Bennekom. 

14 oktober: Boekhandel Dekker van de Vegt; aanvang 19.00; mmv Tilly Gerritsma; Marikenstraat 29 6511 PX Nijmegen. 

17 oktober: Boekhandel  Gianotten Mutsaers; aanvang 1400; Emmapassage 18-26 5038 XA Tilburg; mmv Thom Geurts. 

21 oktober: Boekhandel Waanders in de Broeren; aanvang 19.00; Achter de Broeren 1-3 8011 VA Zwolle; mmv  Erik Jan Paulus en Lotte Driessen.  

24 oktober: Boekhandel Donner; aanvang 15.00; Coolsingel 129 3012 AG  Rotterdam; mmv  Johan Lock en Els Langemeijer.  

27 oktober: Boekhandel Boek Kado Enzo; aanvang 19.00; mmv Margreet van Schiet en Catja de Rijk; Dorpsstraat 106 2361 BN Warmond.

28 oktober: Boekhandel Scheltema Amsterdam; aanvang 16.30; Rokin 9 1012 KK Amsterdam; Mmv Harmien Bargeman, Margret Seebacher en Wilfred Ploeg. 

04  november: Van Kemenade & Hollaers Breda; aanvang 20.00 mmv Ginnekenweg 52-54, 4818 JG Breda; mmv Maarten van den Berg, Floortje Tieleman. 

07 november: Boekwinkel De Drvkkery. Aanvang: 1500;  Markt 51  Middelburg. Mmv Rileen Noordermeer. 

16 november:  Boekhandel Venstra. Georganiseerd door Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert ism Halleh  Ghorashi, Stadsplein 102a, 1181 ZM Amstelveen.

Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij gaat in deze podcast met Henk in gesprek, over hoe het begon, de meest bijzondere gesprekken en het verschil tussen zingeving en zinmaking.