Het is zinvol en lekker om oud en jong samen in de keuken te krijgen

Een op de vier ouderen voelt zich eenzaam. Je valt je kinderen er niet mee lastig, die hebben het druk genoeg. En met je huidige hulp is het lastig een praatje aan te knopen, want zij spreekt geen Nederlands. Dus kom je steeds minder de deur uit. Op den duur hoor je je eigen stem niet meer.

De gevolgen van eenzaamheid zijn enorm. Het Nationaal Ouderenfonds schrijft: “Eenzaamheid verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Eenzame ouderen blijken 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Daarmee is de kans op vroeg overlijden bij eenzaamheid twee keer zo groot als bij overgewicht.”

    Is er wat tegen deze dodelijke ziekte te doen? Ja, dacht ondernemer Max Kranendijk: hij ontwierp een concept waarin ouderen samen met jongeren soep koken die vervolgens verkocht wordt via supermarkten, restaurants en cateraars. Met dat idee wil hij eenzaamheid onder ouderen bestrijden.

    In De Telegraaf van 5 maart zegt Kranendijk hierover: „Met kerst had mijn oma de soep gemaakt die ze vroeger ook altijd maakte. Ze genoot van het samen koken en eten, maar vertelde dat ze dat steeds minder vaak deed omdat haar familie niet in de buurt woont en haar vrienden minder mobiel worden.”

    Een paar dagen later zat hij samen met een vriend in de kroeg, een aanstaand medicus die in zijn studie ook veel eenzaamheid tegenkwam. Vier keer in de week kookt Oma´s soep inmiddels in buurthuizen in Amsterdam. Ook in Groningen is het bedrijf inmiddels actief.

    Oma’s soep is een voorbeeld van ambachtelijke zingeving, waarin verschillende categorieën van zingeving samenkomen. Wij noemen werk zinvol als het een doel dient, als je de waaromvraag goed kunt beantwoorden. Er zal niemand zijn die van die bij dit bedrijfsconcept de waaromvraag niet kan beantwoorden.

    Het succes ervan berust ook op een andere zingevingscategorie: het zinnelijke, het lekkere, het lustvolle. Dat is een heel lastige categorie: zodra het lichaam, de lust en het lekkere in beeld komen, schieten we in een kramp. Als ik bij bedrijven spreek over het zinnelijke, het lekkere, vragen toehoorders vaak angstig: ‘Gaat dat over seks?’

    Helemaal niet, maar toch krijg ik mijn publiek daarna niet meer in een goede luisterstand. Daarom heb ik voor het zinnelijke, het lekkere, het lustvolle een woordenwolk bedacht om er toch over te kunnen praten. Denk aan: energie, vitaliteit, passie, drang, lekker, genot, hartstocht, begeerte. Met bijbehorende Engelse varianten als lust for life, vibe, kick, flow.   

    Met deze woorden bij de hand loopt het gesprek over de fysieke kant van zingeving vaak een stuk vlotter. Dat is belangrijk want dat lustvolle, dat lekkere is volgens ons fundamenteel. Voormalig Denker des Vaderlands, René Gude, zei daarover: “Alle projecten beginnen bij de lustgevoelens van de deelnemers of lopen stuk op onlustgevoelens. Lust is de vitale bron, zonder trek gebeurt er niets.”

    Letterlijk via dat ‘lekkere’, het zinnelijke, weet Kranendijk eenzaamheid te bestrijden. „We richten ons specifiek op ouderen die nog zelfstandig wonen. Zij missen vaak sociale contacten.” De kookochtenden van Oma’s Soep zijn kosteloos bij te wonen en worden afgesloten met een gezamenlijke gratis lunch.”Oma’s soep: een briljant concept en een heerlijk voorbeeld van ambachtelijke zingeving.

Zin in zorg

Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.