Leren luisteren met andere oren

“We moeten op zoek naar een nieuwe taal,” zei Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) begin 2018 op een bijeenkomst over werkgelegenheid en integratie. Die nieuwe taal zou nodig zijn, omdat onze huidige taal een financiële taal aan het worden is die onze solidariteit ondermijnt. We zijn afgelopen decennia namelijk van solidair naar solitair gegaan, zoals voormalig Denker des Vaderlands, René Gude stelde: met mij gaat het goed maar met ons gaat het slecht.


Muziek is bij uitstek een van de talen waarin ontmoeting plaatsvindt die gemeenschap stichtend is –denk alleen al aan de samenzang in religieuze tradities. Zin in muziek; leren luisteren met andere oren verenigt muziek, taal en ontmoeting. Klassieke musici van Nederlandse bodem gaan in gesprek met vluchtelingen en andere nieuwe Nederlanders met dezelfde passie voor muziek. Wat horen ze als ze elkaars muziek beluisteren? En wat leert dat ons, luisteraars?

Meer dan welke andere kunstvorm is muziek in staat onze emoties te raken. Maar als wij niet de luistermogelijkheden hebben om in onbekende muziek uit, zeg, Syrië, Eritrea, Irak, droefheid te horen, zullen wij niet in staat zijn deze droefheid te ervaren. Daarvoor moeten we eerst leren luisteren met de oren van de Syrische, Eritrese, Iraakse vluchteling. En als we dat leren, zijn we beter in staat te luisteren naar andermans taal, wat een vereiste is voor het versterken van onderlinge solidariteit.

Zin in muziek; leren luisteren met andere oren is een multimediaal project: gesprek, concert, krant, site, podcast. De artikelen verschijnen in dagblad Trouw, de concerten vinden plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. En op aanvraag in de rest van Nederland.

Programma in TivoliVredenburg : 8 oktober 2019 – “muziek en gevoel” samen met violiste Diamanda Dramm en duduk-speler Raphaëla Danksagmüller. 12 november 2019 – “muziek en esthetiek in verschillende culturen” samen met Ud-speler Haytham Safia en singer-songwriter Shishani Vranckx. 10 december 2019 – “praten over muziek” samen met componist/violist Hawar Tawfiq en pianist Hannes Minnaar. 14 januari 2020 – “muziek en betekenis” samen met bariton Jan Willem Baljet en accordeonduo TOEAC. 11 februari 2020 – “Muziek en religie/rituelen” samen met anasheed-zanger Omar el Ouamari en componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. 10 maart 2020 – “muziek en esthethiek door de tijd” samen met altviolist Huub Beckers en het duo Strijbos & Van Rijswijk. 14 april 2020 – “muziek als taal, taal als muziek” samen met percussionist en drummer Modar Salama en altvioliste Arwen Salama – van der Burg.


Zin in muziek; leren luisteren met andere oren is een initiatief van altvioliste Annemieke Huls en journalist Peter Henk Steenhuis.

Zin in muziek

Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.