Podoloog

Bianca Tak; ‘Mijn advies luidt: geen steunzool’

“‘Kunt u de knie even buigen?’ Deze klant komt bij mij met lichte klachten aan zijn knieën en onderrug. Hij vermoedt dat de klachten veroorzaakt worden door doorgezakte voeten. Ik ben schoenverkoper en podoloog, en neem nu bij hem een functieonderzoek af. Daaruit kan naar voren komen dat meneer steunzolen nodig heeft.

Ik heb de rechter- en linkervoet vergeleken. Ik stuitte niet op grote beperkingen. De rechtervoet is wat stijf en stug, de linker is flexibeler. Nu onderzoek ik de enkelbanden, dat kan ik goed doen als de knie gebogen is. Eerst de laterale, buitenste enkelband, daarna de mediale, binnenste band. Prima.

Ik vertel de klant zo min mogelijk wat ik doe, anders krijg ik een vertekend beeld. Hoe meer mensen weten, hoe meer ze erover gaan nadenken en ongewild hun gedrag aanpassen. Als ik iets zeg over hun houding gaan ze onmiddellijk veel netter staan dan ze van nature zouden doen.

‘Zet de knie maar weer neer.’ Deze meneer heeft lichte klachten. Maar ik krijg hier ook mensen met zulke zware klachten dat ze nauwelijks aan het dagelijks leven kunnen deelnemen. Door goede zolen kunnen de klachten zo afnemen dat ze de bus weer kunnen nemen, een vakantie durven plannen. Dat vind ik het mooiste van mijn werk.

‘Voelt u niets? Goed. Ik hield uw voeten nu even zo stevig omkneld dat u pijn of tintelingen zou voelen als ergens een zenuw klem zit. Komt u even staan? Iets dichter bij de muur. Op uw tenen. Pal voor u uit blijven kijken, alstublieft.’ Zo kijk ik of de binnenste boog van de voet holler trekt. Als je aan de grote teen trekt, moet de natuurlijke holte van de voet er weer inkomen. Dat gebeurt bij meneer redelijk goed, links meer dan rechts.

‘Kunt u hetzelfde doen, maar dan alleen op uw linkervoet? En nu op rechts? Wel voor u uit blijven kijken.’ Nee, het is ook niet zo dat meneer de kracht uit één voet haalt. Ik zie tot nu toe weinig afwijkingen.

Tot slot van het functieonderzoek maak ik een blauwdruk van de voetafdruk. Dat doe ik met een podograaf, een apparaat met een ingebouwde inktroller, waarmee ik drukpunten in beeld krijg.

‘Als u uw benen op schouderbreedte zet, schuif ik de podograaf tussen uw voeten. Kunt u uw linkervoet optillen en intussen recht voor u uit blijven kijken? Ik zet de voet erop, laat u hem maar op het apparaat rusten. Op belangrijke punten zet ik nu een aantal streepjes rond de voet. Ik teken de voet nu af. Deze is klaar. Nu de ander.’

De afdruk is prima. Ik zie een mooie drukverdeling, geen gekke piekbelasting. Bij doorgezakte voeten zie je veel donkere plekken, die duiden op piekbelasting aan de onderkant van de bal van de voet. Ik zie geen grote standafwijkingen. Zolang de knie- en rugklachten van meneer niet erger worden luidt mijn advies: geen steunzool.”

Zorg

Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.