Schoonmakers krijgen door ‘het lekkere’ zin in hun werk

Meer dan 21.000 mensen deden op donderdag 11 oktober 2018 mee aan de meest zingevende maaltijd van Nederland: het Nationaal Integratiediner. Op meer dan honderd locaties door heel Nederland aten mensen van verschillende nationaliteiten met elkaar om elkaars cultuur beter te leren kennen. Naast Initiatiefnemer Asito deden onder andere de NS, Dirk, Alliander, Wehkamp, Hoog Catharijne, het Ministerie van SZW, Resto vanHarte, VGZ, Ikea, Vluchtelingenwerk, ROC Nijmegen en Yarden mee. Het Nationaal Integratiediner werd voor de achtste keer georganiseerd.

Mooi initiatief, fijn dat het zo succesvol is. Maar waarom zou je het de meest zingevende maaltijd van Nederland noemen? Omdat het een mooi doel heeft, namelijk integratie? Ook. Maar er is meer dat deze maaltijd zo zinnig maakt.

Filosoof en voormalig Denker des Vaderlands René Gude (1957-2015) onderscheidt vier soorten zin.

De eerste noemt Gude het Zinnelijke, (Z1) het lekkere, het lijfelijke aspect, het lustvolle. De tweede het zintuiglijke, het esthetische (Z2). De derde het zinrijke, dat is de meer rationele, verbale kant van zingeving (Z3). En als laatste onderscheidt Gude het zinvolle, dat je bijvoorbeeld achter het doel van je werk of je leven staat.(Z4)

Bij het Nationaal Integratiediner zie je deze vier elementen terugkomen: het doel (Z4) is integratie, toenadering, ontmoeting. Van oudsher weten we dat we toenadering zoeken via de maaltijd, of dat nou met familieleden, gasten, of tijdens de Brexitonderhandelingen is. Tijdens die maaltijd praten we over wat ons bezighoudt – gebrek aan respect voor je schoonmaakwerk, of zoals nu, in Brussel, de kwestie Noord-Ierland.(Z3) Die maaltijden worden mooi opgediend.(Z2) Maar de belangrijkste van dit soort maaltijden wordt vaak vergeten, of voor vanzelfsprekend aangenomen: het Lekkere, het lustvolle.(Z1)

Toch is dat lustvolle, dat lekkere volgens René Gude fundamenteel. “Alle projecten beginnen bij de lustgevoelens van de deelnemers of lopen stuk op onlustgevoelens. Lust is de vitale bron, zonder trek gebeurt er niets. Als we planten waren zou ik zeggen: lust is de stuwende kracht die vanuit de wortels de ware, schone en goede bloemenpracht van vitaliteit voorziet.”

Daarom ook is dat Nationaal Integratiediner zo’n succes geworden: letterlijk via het ‘lekkere’, het zinnelijke, ontstonden gesprekken, leerde men elkaar kennen, en kreeg men meer zin in werk.

Z1 zinnelijk, Zin in werk

Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.