Kijk naar je werk door de bril van de 4 Z-ten

Wat bieden wij u?

Wij geven lezingen, workshops, trainingen, en we begeleiden coachingstrajecten. Dat doen we het liefst in levende lijve.  Ons aanbod is geen theorie, exacte wetenschap of vaardigheid die je in een middag al zoomend in de vingers kunt krijgen. Wij inspireren - een woord dat etymologisch verwant is aan adem, ingeving, bezieling.  Probeer je online te inspireren dan beslaat je scherm, en verder gebeurt er weinig.  In ruimtes die coronaproof zijn, zetten wij je een bril op waarmee je scherper leert kijken naar zin in werk en naar de organisatie waarin wordt gewerkt. Die bril bestaat uit de vier betekenissen van zin. Daarmee kun je achterhalen waar het niet lekker loopt en concrete veranderingen aanbrengen, in jouw werk of dat van je cliënten. Daardoor krijgen zij en jij, meer of weer, zin in werk. En functioneren organisaties beter.

Individuele coaching en begeleiding doen we wel geregeld online, omdat we gemerkt hebben dat een-op-een-relaties en interactie wel via het scherm kunnen ontstaan, een absolute noodzaak voor ons als het gaat om zingeving.

 

Lezingen

Peter Henk Steenhuis verzorgt glasheldere, toegankelijke en inspirerende lezingen over het onderwerp Zin(geving) in Werk. Hiervoor gebruikt hij ons model van de 4Z-ten (de vier niveaus van zingeving).

Peter Henk  is journalist en parttime filosofieredacteur bij dagblad Trouw. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde een veelvoud aan boeken en artikelen. Zo maakte hij in 2010 samen met Marcel Prins de bestseller Andere Achterhuizen, daarin het verhaal vertellend over de andere Anne Frank’s in Nederland tijdens WO II.

In 2013 publiceerde hij samen met Marcel Prins het boek Zin in Werk. 2015 was het jaar waarin hij in een samenwerking met toenmalig denker des Vaderlands, René Gude, het kunstboek Door het woord - Door het beeld uitbracht. In 2016 publiceerde hij het werkboek Werk verZetten. Tevens publiceerde Steenhuis een serie columns over Ambachtelijk Zingeven, in 2017 onder dezelfde titel gebundeld en uitgebracht.

Henk geeft sinds jaar en dag lezingen en workshops over het door hem ontwikkelde gedachtegoed over zingeving, zowel in profit- als non-profitorganisatie. Henk is partner in ZinverZetten!

Henk heeft o.a. lezingen gegeven bij: Algemene Werkgevers Vereniging Nederland, de Ketelfactory Schiedam, Ingenieursbureau Amsterdam,  Best Value Nederland, Stichting BOOM, Stichting Agora, ROC Friese Poort, P2, Monumentenwacht Utrecht, SBI Formaat, AOG School of Management, Kenniskring innovatiemanagers, School of Life, Internationale School Voor Wijsbegeerte, Alliantie Partners bv, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), Universiteit voor Humanistiek, Bestuurdersnetwerk Voortgezet Onderwijs.

"Henk Steenhuis is de eerste in Nederland die erin slaagt zingeving en werk op een unieke en praktische manier te verbinden.”  - Anneke Wilms, programmamanager Instituut Gak

 "Je weet dat Steenhuis een zaal na een minuut in zijn greep heeft. Dat is een heerlijke zekerheid voor een organisator van congressen." - Addy de Zeeuw, hoofdorganisator CVI conferentie voor het onderwijs 

 "Henk spreekt net zo makkelijk over zingeving als hij erover schrijft," - Cees van der Laan, hoofdredacteur Trouw.

"Niemand kan zingeving zo toegankelijk maken voor een groot publiek, en daar reken ik ook jongeren van MBO's toe." - Koen Vos, practor zingeving ROC Friese Poort

 "Na afloop van zijn lezing wist ik precies wat zingeving in de zorg betekent. En wat ik er morgen in onze instelling mee kan gaan doen." - Janneke Louisa-Muller, lid van de raad van toezicht van zorginstelling Present

“Voor mij is de combinatie van zingeving en werk opnieuw van inhoud voorzien door Henk Steenhuis.” - Jaap Jongejan: Directeur SBI & voormalig voorzitter CNV

Workshops

Een lezing van Peter Henk wordt vaak gecombineerd met één of meerdere workshops. In onze workshops leren deelnemers praktisch te werken aan zin in werk. Zo’n workshop vindt vaak plaats in een verrassende omgeving en kan worden gecombineerd met een fysieke activiteit. We gebruiken tijdens de workshops diverse andere tools zoals de Z-test, het Z-spel en het Z-interview. Deze tools kunnen overigens ook seperaat worden ingezet.

Z-test

Een unieke, modern vormgegeven test die na een paar minuten laat zien in welke mate de geteste persoon op dit moment zin in zijn of haar werk heeft en welk aspect er nog te verbeteren valt. De uitkomst van de Z-test is, door zijn concreetheid, een ideale uitnodiging tot een goed gesprek over zin in werk. Daarnaast kan de optelsom van meerdere medewerkers van eenzelfde organisatie inzicht geven in de mate waarin de organisatie zingeving faciliteert. De test wordt online op de eigen mobiel gedaan, de uitslag is voor de geteste persoon direct beschikbaar.

Z-spel

Een door Zinverzetten! ontwikkeld kaartspel, dat dankzij tientallen praktijkvoorbeelden spelers inspireert en aanmoedigt het gesprek over hun zin in werk aan te gaan. 

Z-interview

In een kort, één op één interview krijgen deelnemers de kans om te verwoorden welke snaar Zin in Werk heeft geraakt en wat concreet anders kan. Het interview wordt door een professionele journalist uitgewerkt in kort verslag. Dit verslag is een uitstekend uitgangspunt voor verdere ontwikkeling. Van de geïnterviewde en van zijn of haar organisatie.

Zingevingscampagnes

Zin in werk is een aanpak die niet ‘overnight’ klaar is. Om collectieve zingevingtrajecten te ondersteunen maken we klantspecifieke ‘in house’-campagnes. Aansprekende medewerkers worden geportretteerd en geïnterviewd over hun zin. Daarnaast wordt het gezamenlijk werken aan Zin in Werk voor alle medewerkers inzichtelijk gemaakt, veranderingen worden duidelijk gecommuniceerd. Zo maakten wij voor Asito het campagne boek Broodje heimwee, waarmee het schoonmaakbedrijf het vijfjarig lustrum vierde van het Nationaal Integratiediner. Voor de Louwman Group portretteerden en interviewden wij, voor een wervingscampagne, 12 monteurs over hun zin in werk. Zin in werk inspireerde ook het Hoogheemraadschap Delfland, zij gaven een jubileumboekje gebaseerd op Zin in werk uit. De kracht van ons team bij het maken van deze, stuk voor stuk, prachtige uitgaves is dat er naast een grote schrijvende journalistieke ervaring, ook een ruime beeldende (fotografie en film) know how in huis is.

Broodje heimwee
Een banketbakker uit Nieuw Zeeland. Een Tunesiër die literatuur studeerde in Bagdad. Een beroemde zangeres uit Vietnam. Een man die in de goudmijnen in Ghana werkte. Waar kom je al deze mensen tegen? Natuurlijk in de schoonmaakbranche.
Asito wil laten zien dat deze diversiteit niet alleen kenmerkend is, maar vooral ook een rijkdom. Daarom organiseert het schoonmaakbedrijf jaarlijks het Nationaal Integratiediner. Vanuit dit initiatief is er een boek verschenen met twaalf levensverhalen van twaalf schoonmaakkrachten uit twaalf verschillende landen. In Broodje heimwee vertellen deze twaalf mensen over hun geschiedenis, hun dromen en hun herinneringen aan hun oude thuis. Aan de hand van geuren, smaken en gerechten van vroeger wordt hun verhaal verteld, natuurlijk met hun favoriete recept erbij.

Opleidingen

Corona heeft ons werk op z’n kop gezet. De crisis doorbrak ons dagelijks ritme. Het kantoor verloor zijn functie. Allerlei taken veranderden. Dat leverde onzekerheid op over ons werk, over onze taken, maar ook over de vraag waarom we dat werk doen. Heb ik er eigenlijk nog wel zin in? In samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede verzorgen wij een training die erop gericht is werknemers, teams en organisaties een venster te bieden op de vraag: hoe houd jij het vol?

Ook geven wij een nascholing voor bedrijfsartsen. In één geaccrediteerde scholingsdag (geaccrediteerd voor 6 punten) leert u kijken door de bril van de 4 Z-ten, en daarmee individuele cliënten en hun organisaties te duiden ten aanzien van ‘Zin in Werk’. Dit alles met behulp van de Z-test, een nieuw, online instrument om zingeving op het werk te toetsen.

De bril van de 4 Z-ten en de uitkomst van de Z-test biedt u als bedrijfsarts de mogelijkheid om met uw cliënten concreet in gesprek te gaan over dit veelal als vaag omschreven onderwerp. De scholingsdag is gebaseerd op het gedachtegoed van voormalig Denker des Vaderlands, René Gude, waarin de 4 niveaus van zingeving (4 Z-ten) zijn geformuleerd.

ZinverZetten met ziekte en zorg

Krijg en houd zin in een leven met een chronische ziekte. Hoe bespreek je deze vraag met jouw cliënten?

Wij verzorgen eendaagse trainingen voor zorgpersoneel  in o.a. de palliatieve zorg.

 

 

BroN

Veroordeeld tot succes

Veroordeeld tot succes

Joël Cornelia gaat in afleverning 13 van zijn podcastserie VERTRAGEN in gesprek met Peter Henk Steenhuis over zijn nieuwste boek ‘veroordeeld tot succes’.

‘Ik had mijn kritische kwaliteit altijd gezien als mijn sterke kant. Maar ik zorgde voor zoveel weerstand dat mijn werk zinloos werd.’

‘Ik had mijn kritische kwaliteit altijd gezien als mijn sterke kant. Maar ik zorgde voor zoveel weerstand dat mijn werk zinloos werd.’

Illya Soffer (1966) leed aan het Cassandra-effect: ‘Mensen met een beperking hebben weinig aan mijn morele gelijk’.

”Hij bestaat niet!’ Vlak voordat we op de basisschool Sinterklaas zullen gaan vieren

Veroordeeld tot succes

Veroordeeld tot succes

In ‘Veroordeeld tot succes’ onderzoekt Peter Henk Steenhuis waarom wij elkaar de hele dag ‘succes!’ wensen. Wat zegt dat over ons?

Werk verZettend, inzicht gevend

Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.